De ce este laptisorul de matca un super-aliment?

Substanţă produsă de albinele tinere, lăptişorul de matcă, numit şi „hrana reginei”, este bogat în nutrienţi indispensabili organismului, ce îl transformă într-un stimulent biologic cu acţiune regeneratoare asupra organismului. Este un tonic general, fizic şi psihic. Datorită concentraţiei mari de substanţe hrănitoare care intră în compoziţia sa, lăptişorul de matcă este un energizant natural, iar includerea lui în dieta zilnică alungă oboseala şi combate efectele stresului.

DE CE ESTE LĂPTIŞORUL DE MATCĂ UN SUPER-ALIMENT?

    • Conţine toţi cei 8 aminoacizi esenţiali pentru adulţi.
    • Este un aliment extrem de bogat în proteine cu înaltă valoare biologică.

  • Conţine vitaminele A, C şi E (antioxidanţi de primă linie), vitamina D (cu multiple funcţii nu numai pentru sănătatea sistemului osteoarticular, ci şi în prevenţia anumitor boli), complexul vitaminelor B, din care se evidenţiază vitamina B5 (acidul pantotenic), esenţială în metabolismul proteinelor, lipidelor, carbohidraţilor, precum şi în biosinteza anumitor hormoni.
  • Este bogat în minerale (calciu, cupru, fier, fosfor, potasiu, siliciu). Este unul dintre puţinele alimente care ne aduc siliciu, extrem de important pentru sistemul osos, dar şi pentru construirea citoscheletului, inclusiv cel al neuronilor. Siliciul este esenţial pentru regenerarea celulară şi rezistenţa celulei la radiaţii radioactive.
  • Este o sursă importantă de acizi nucleici, necesari în autoreplicarea şi citirea propriului nostru cod genetic prin oferirea de baze azotate metabolismului materialului genetic.
  • Este un aliment viu, deoarece conţine şi enzime active.
  • Este unul dintre cele mai complete şi complexe alimente, oferind organismului mult mai mulţi nutrienţi esenţiali decât multe alte alimente, compensând parţial, în acest fel, chiar şi o dietă monotonă caracteristică omului modern şi evitând apariţia celei mai răspândite forme de carenţă, carenţa cronică subclinică de nutrienţi esenţiali, care afectează, după studii recente, peste 60% din populaţia Uniunii Europene.
  • Este un aliment cu înaltă biodisponibilitate, componentele lui fiind extrem de uşor absorbabile şi asimilabile.
  • Este o sursă de acetilcolină, substanţă care permite transmisia influxului nervos între neuroni, ceea ce îl recomandă pentru prevenirea maladiei Alzheimer (cei care suferă de această boală au un nivel scăzut de acetilcolină).
  • Este un tonic general, cu efect regenerator asupra organismului, fiind de ajutor în astenie, în refacerea după boală sau după o intervenţie chirurgicală, în perioadele de efort fizic şi intelectual intens, în cazuri de anxietate şi depresie.
  • Potrivit unor cercetători americani, lăptişorul de matcă are virtuţi antibiotice, substanţele conţinute de el ajutând la prevenirea unor infecţii precum cele cu bacilul Koch, cu bacilul E. coli, cu stafilococul auriu şi cu alţi germeni infecţioşi.
  • Pe lângă efectul antibiotic, lăptişorul de matcă are proprietăţi antivirale şi antiinfecţioase, ajutând la întărirea sistemului imunitar.
  • Consumul de lăptişor de matcă ajută la reducerea seboreei excesive şi poate contribui la stoparea căderii şi albirii premature a părului.

Din cauza rarităţii şi posibilităţii reduse de conservare, lăptişorul de matcă este un produs de înaltă calitate, dar şi foarte scump. Pe piaţă putem întâlni şi produse ieftine, dar care conţin uneori cantităţi mici de lăptişor de matcă, şi acela degradat şi inactivat, lipsit de calităţile sanogene ale produsului.

Calităţile lăptişorului de matcă, enumerate mai sus, confirmă faptul că este un superaliment, care nu ar trebui să lipsească din casele noastre, mai ales în condiţiile în care stilul de viaţă actual este caracterizat de stres, oboseală şi surmenaj. Avem nevoie de o mână de ajutor în asemenea condiţii, iar lăptişorul de matcă este ajutorul excelent pe care ni-l putem oferi singuri.

Trimite-ne un mesaj

Adresa dumneavoastra de e-mail nu va fi facuta publica. Toate campurile sunt obligatorii *