De ce este apreciata catina pentru sanatate

Despre catina traditia populara o mentioneaza ca fiind o adevarata polivitamina, atat fructele cat si coaja si frunzele fiind intrebuintate in practica medicala cu rezultate foarte apreciate.

Catina se numara pentru cele mai importante daruri oferita de catre natura, fiind, fara doar si poate, una dintre sursele cele mai importante de sanatate. Proprietatile sale deosebite au facut ca in anumite tari europene, dar si in SUA si Asia aceasta planta sa fie cultivata pe suprafete foarte intinse. Avand utilizari si pentru ingrijirea pielii, catina este si o componenta de prima importanta in cadrul industriei produselor cosmetice si de infrumusetare, mai ales datorita proprietatilor sale revitalizante.

Uleiul de catina este folosit pentru a trata anumite boli ale pielii precum eczemele, uscaciunile sau mancarimile. Nu trebuie omise sub nicio forma utilizarile uleiului de catina in tratarea arsurilor, ulceratiilor si ranilor de orice fel cu vindecare lenta, datorita proprietatilor sale de regenerare si de stimulare. Din aceste motive, componentele chimice ale semintelor, fructelor, cojilor si frunzelor de catina au fost studiate vreme indelungata.

Fructele de catina au in continutul lor atat vitamine liposolubile (E, D, F si A) cat si vitamine hidrosolubile (B9, B1, C,P,  K). Una dintre proprietatile pentru care fructele sunt foarte apreciate este faptul ca regleaza permeabilitatea membranei celulare, in acest fel incetinindu-se ridarea tenului si imbatranirea acestuia. Betacarotenul prezent in catitati mari in fructele de catina, este un foarte bun agent antiacneic, contribuie la prevenirea aparitiei cancerului, fiind si imunostimulator in acelasi timp. Serotonina, este o alta componenta importanta a produsului, ce lupta impotriva efectelor negative produse de catre stres si radicalii liberi.

Mai multe ingrediente bioactive prezente in fructele de catina, fac din uleiul de catina o materie prima in industria cosmetica, capabil sa furnizeze o serie intreaga de beneficii. Uleiul se poate utiliza in diverse maladii ale pielii, iritatii, deshidratari, ulceratii, arsuri, eczeme, practic leziuni de orice fel. Uleiul de catina combinat cu laptele demachiant  este foarte eficient in indepartarea resturilor de machiaj, redand vitalitatea si prospetimea pielii. Toate produsele cosmetice care au in continutul lor ulei de catina detin numeroase proprietati cicatrizante, nutritive, antiimbatranire si emoliente.